Tri základné druhy čaju

Koľko ľudí, toľko chutí. Každému z nás chutí niečo iné a platí to aj o čaji. Kým niekto dáva prednosť bylinkovým, ktoré majú ozdravujúci účinok iní nedajú dopustiť na osviežujúce ovocné čaje. Pravý čaj ale pochádza z jednej jedinej rastliny čajovníka. Jeho odborný názov je Camellia sinensis čo by sa dalo preložiť ako čajový krík. Nedajte sa ale zmýliť, tento krík môže dorásť až do veľkosti stromu. Aby bol zber lístkov jednoduchší zostriháva sa do výšky cca 2 metrov. Z tohto kríku získavame štyri základné druhy čaju. Každý z nich má svoje plusy.

čaj

Zelený  – lístky sa po zbere nahrejú aby sa zničili enzýmy, ktoré spôsobujú oxidáciu. Čajové listy sa nenechávajú fermentizovať čím si uchovávajú všetky vitamíny a minerálne látky. Tento druh obsahuje len 5 maximálne 10% kofeínu, ktorý v ľudskom tele účinkuje dlhšie ako kofeín z kávy. Upravuje krvný tlak, znižuje cholesterol, zabraňuje kôrnateniu tepien a výrazne spomaľuje degeneráciu buniek.

Biely– listy sa z čajovníka odtrhávajú ešte skôr než sa rozvinú. Ide o tzv. listové lupene. Tie sa nechajú vysušiť. Nápoj z týchto lístkov je veľmi svetlý, preto názov.
Pravý biely čaj rastie len v čínskej provincii Fujian, ktorá si tajomstvo jeho spracovania prísne stráži. Oproti ostatným druhom čaju je práve v tomto najmenej kofeínu a najviac antioxidantov. Priaznivo pôsobí aj na pokožku a podporuje detoxikáciu organizmu.

plantáž

Čierny  – čajové lístky najskôr prejdú fermentizáciou (stmavnú), potom sa lístky zvinú a následnou oxidáciou získavajú červenkastú farbu. Popraskané bunky v listoch uvoľnia šťavu, ktorá na nich uschne. Znovu sa uvoľní až keď dôjde k zaliatiu listov horúcou vodou. Čierny čaj má najväčší obsah kofeínu – až 20%. Priaznivo vplýva na kardiovaskulárny systém, je výborný ako prevencia pred mŕtvicou, upravuje hladinu cholesterolu a zvyšuje odolnosť pľúc fajčiarov pred negatívnym účinkom nikotínu.