Užitočné vlastnosti gréckych olív

Oliva je mimoriadne krásny strom, pravá výzdoba záhrady, v ktorej rastie. Navyše, vetvy olív sú doslova posiate jemnými a veľmi zdravými plodmi, ktoré sa nazývajú olivy. Výnimočná chuť a prínosy olív boli v staroveku ocenené. Dnes sa pestuje približne 50 druhov olivovníkov. Každý strom je dlhodobo životaschopný a súčasne plne nesie ovocie po celý život.

ovoce

V závislosti od odrody a požadovanej farby sa olivy zberajú až po úplnom dozretí. To naznačuje, že olivy obsahujú všetky olejové kyseliny, antioxidanty a ďalšie prvky dôležité pre zdravie. Potom sa olivy močia vo fyziologickom roztoku aspoň 3 mesiace. V iných krajinách sú namočené v roztoku hydroxidu sodného na okamžité odstránenie horkosti.

oliva

Užitočné vlastnosti olív

  1. Olivové plody obsahujú malé množstvo sacharidov a sú dobrým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínu E, vitamínu C, tiamínu, karoténu, aminokyselín a tiež majú vysoký obsah minerálov, ako je vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, selén 
  2. Olivové plody obsahujú triterpénové kyseliny s protizápalovými, antimikrobiálnymi, antivírusovými, antihypertenzívnymi, kardioprotektívnymi, antidiabetickými a proti nádorovými vlastnosťami.
  3. Antioxidanty, ktoré sú obsiahnuté v buničine olív, zabraňujú vzniku malígnych nádorov a všeobecne spomaľujú proces starnutia. Veľmi užitočné sú olivy a najmä ich olej na liečenie poranení a popálenín. Olivový olej sa používa na zmiernenie príznakov artritídy a dny.
  4. Olivy sú skutočným skladom vitamínov B, ktoré zlepšujú metabolické procesy, stav pokožky, vlasov, fungovanie mozgu a fungovanie nervového systému ako celku. Prítomnosť vitamínov v tejto skupine normalizuje výkon funkcie pečene . Vitamíny C a E , ktoré sú účinnými antioxidantami, zabraňujú rastu malígnych novotvarov. Zlúčeniny minerálnych látok znižujú zaťaženie srdca a krvných ciev, zvyšujú hladiny hemoglobínu, posilňujú kostné tkanivo.
  5. Klinicky sa ukázalo, že olivy sú užitočné pre ľudí s poruchou zraku. Pozoroval sa priaznivý vplyv olív na činnosť štítnej žľazy a dýchacieho systému. Jednou z hlavných výhod olív je to, že v nich sú obsiahnuté všetky prospešné látky v optimálnom, vyváženom množstve.